>

Alkohol

1Czyli czym jest alkohol? Alkohol etylowy jest głównym składnikiem napojów alkoholowych, otrzymuje się go w wyniku fermentacji skrobi lub cukru pod wpływem enzymów zawartych w drożdżach. Polifenole to inne substancje pojawiające się wśród produktów procesu fermentacji oraz tak zwane fuzle, które wywołują objawy typowe dla nadmiernego spożycia alkoholu, nadające napojom charakterystyczny smak i aromat. Polifenole występują w czerwonym winie i choć nie są alkoholem, powodują u niektórych ludzi migrenę, tak jak alkohol. Jednak główne zagrożenie dla zdrowia ma sam alkohol, a nie związki mu towarzyszące. Alkohol jest źródłem pustych kalorii. Spożywanie dużych ilości alkoholu daje nam uczucie sytości, co może powodować eliminację z naszej diety inne produkty o większej wartości odżywczej. Alkohol jest wysokokaloryczny i energia chemiczna z niego może być przetworzona w rodzaje energii przydatnej dla organizmu, nie jest on w stanie dostarczyć niezbędnych składników odżywczych. Ludzie nadużywający alkoholu są narażeni na niedobory podstawowych składników odżywczych, takich jak witaminy B, PP, kwasu foliowego, wapnia, magnezu i cynku. Czyli jak co można zyskać, a co stracić. Alkohol przynosi naszemu organizmowi niewielkie korzyści z jego spożywania. Zalety dla naszego organizmu może mieć czerwone wino. Spożywanie trzech kieliszków dziennie zwiększa we krwi poziom przeciwutleniaczy, które mogą powstrzymać pierwsze objawy miażdżycy. Poza tym u osób w starszym wieku umiarkowane spożycie alkoholu zmniejsza zagrożenie chorobą wieńcową serca. Alkohol może również poprawić nastrój, pod warunkiem, że pijemy sporadycznie. Zbyt częste picie doprowadza do nieprzyjemnych zmian nastroju – od euforii do przygnębienia czy od lekceważenia po wybuch agresji. Kolejną wadą jest uszkodzenie wątroby, tyczy się to ludzi, którzy nadużywają alkoholu, wątroba może zostać trwale uszkodzona. Do tego nadużywanie prowadzi do dny, zapalenia trzustki i zawału serca. Poza tym wysokie spożycie wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka niektórych narządów. Alkohol może być szkodliwy również w połączeniu z niektórymi lekarstwami i narkotykami. Wiadome jest także to, że alkohol nie powinien być spożywany przez kobiety w ciąży, jest szkodliwy, może uszkodzić płód.